Zaterdag 19 februari namen omwonenden, belanghebbenden en belangstellenden een kijkje in de toekomst van De Nieuwe Stad tijdens een rondwandeling door het gebied. Op verschillende locaties stonden vertegenwoordigers van Schipper Bosch en gemeente Amersfoort klaar om in gesprek te gaan, vragen te beantwoorden en reacties te verzamelen. Onder het genot van een kop koffie van Het Lokaal en een soepje van Hoog Vuur maakten ruim 200 bezoekers de wandeling.
Op elke locatie was een schets te zien van hoe het gebied er in de toekomst uit kan gaan zien. De thema’s uit het ambitiedocument – mix van functies, 18-uurs dynamiek, innovatieve duurzaamheid, verbonden identiteit en industriële poëzie – waren de leidraad voor de vele gesprekken die zijn gevoerd.
Er is onder andere gesproken over de woongebouwen die toegevoegd gaan worden, over parkeren en groen, over de ondernemers en de evenementen in het gebied en over hoe De Nieuwe Stad verbonden wordt met de rest van Amersfoort.
Veel bezoekers waren enthousiast over het behoud van de historische fabrieksgebouwen en de ruimte voor ambacht in het gebied. Er werden ook zorgen geuit over de beoogde hoogbouw en er waren – naast enthousiaste reacties – ook sceptische geluiden over het mobiliteitsplan. Omwonenden wilden weten hoe het uitzicht vanuit hun tuin of vanaf hun balkon verandert en anderen vroegen zich juist af hoe ze zo snel mogelijk een woning kunnen bemachtigen omdat ze blij zijn met de plannen voor het gebied.
Niet alle grond in De Nieuwe Stad is in handen van Schipper Bosch. Ook de eigenaar van Zandfoort aan de Eem met ontwikkelaar Vireo en ontwikkelaar Ter Steege lieten hun plannen zien voor twee appartementencomplexen met een stadsstrand op kamer 3 en kamer 4 (de huidige plek van Zandfoort aan de Eem en het naastliggende stuk grond aan de Eem).
Veel bezoekers lieten een reactie achter. De komende weken is het nog mogelijk om te reageren (tot 11 maart 2022). De reacties van bezoekers worden gebruikt om het stedenbouwkundig plan verder uit te werken.
Foto’s: CheeseWorks
Schetsen: Lex van Elten