Terugblik op Open Monumentendag 2024

In het weekend van 14 en 15 september 2024 stroomde Amersfoort vol voor Open Monumentendag.
Op een prachtige zonnige zaterdag trok De Nieuwe Stad meer dan 100 enthousiaste bezoekers, klaar om de rijke geschiedenis en toekomstplannen van dit bijzondere gebied te ontdekken. Speciaal voor deze dag opende de iconische Prodentfabriek haar deuren. Wat nu een hippe evenementenlocatie met industrieel karakter is, was ooit een productiehal waar miljoenen tubes tandpasta van de band rolden. Bezoekers kregen via oude foto’s een fascinerend inkijkje in hoe het gebied er vroeger uitzag, en konden lezen hoe ontwikkelaar Schipper Bosch het gebied toekomstbestendig wil herontwikkelen met respect voor de oorspronkelijke architectuur en historie.

Met de geur van tandpasta nog in de neus begon jong en oud aan een speurtocht door De Nieuwe Stad. De tocht voerde langs bijzondere plekken, zoals oude industriële elementen en bijzondere kunstwerken, die je normaal misschien zou missen.
In tegenstelling tot de drukte in de binnenstad, was er in De Nieuwe Stad genoeg ruimte om op je eigen tempo te lopen en ontdekken. De speurtocht eindigde in de monumentale loods waar tijdelijk supermarkt Het Lokaal is gevestigd. Als je met de laatste aanwijzing de puzzeltocht had voltooid, werd je beloond met een heerlijk rozijnenbroodje van De Nieuwe Stadsbakkers.

Het enthousiasme van de bezoekers, die uit alle hoeken van Nederland en België waren gekomen, was groot en het zonnige weer maakte dit weekend extra bijzonder.