Veel lichamelijke klachten hebben een emotionele herkomst. Hoe ga je om met stress, rouw, relatieproblemen of een traumatische ervaring? Jeanette Pierik en Brigitte Pouwels helpen mensen om in beweging te komen met behulp van haptotherapie. Een vakgebied dat tussen fysiotherapeuten en psychologen in zit.
“Mensen die bij ons komen zitten vaak in de knoop op het gebied van werk, relatie, gezondheid of levensrichting”, vertelt Brigitte. “Vaak spelen er problemen als pijnklachten, spanning, piekeren, depressie en rouw. Wij onderzoeken met hen wat er in hun leven speelt, waaronder aandacht voor emoties. We hebben als mens geleerd om ingewikkelde gevoelens weg te duwen. Verdriet, angst, pijn: we stoppen het weg. Maar die gevoelens geven ook raad. Je lijft weet goed wanneer het onrust voelt, en wat dat betekent. We helpen mensen dat serieus te nemen.”
Voelen hoe het anders kan
“Wat wij doen, is dat we met mensen op zoek gaan waar de last zit, fysiek en emotioneel”, vult Jeanette aan. “We gaan in gesprek met mensen, doen oefeningen met ze en behandelen ze op de behandelbank. Zo laat je ze bijvoorbeeld voelen wat de reactie is op een bepaald drukpunt, laat je ze voelen hoe het anders kan, hoe je kunt ontspannen of loslaten. Maar soms is er ook actie nodig, onder andere door grenzen aan te geven.” Zo legt Brigitte wel eens een stapel boeken op schoot en blijft de stapel verhogen, om mensen in te laten zien hoe geleidelijke vergroting van de last in hun leven werkt, hoe dat voelt en hoe ze zelf hun grens kunnen bepalen. Brigitte: “Dat is slechts één van de vele tools, die bijvoorbeeld kan werken als spiegel bij mensen met een burn out, die veel hebben laten gebeuren. Wij zijn als haptotherapeuten nabij en begripvol, maar ook confronterend.”
In contact
Het vak gaat vooral om contact met jezelf en met een ander. Je hoofd en lijf weer bij elkaar krijgen en de eigen gevoelde koers volgen met meer ontspanning, regie en vitaliteit tot gevolg. Twintig jaar geleden begon Brigitte met haar eigen haptonomiepraktijk in Amersfoort. Vijf jaar geleden kwam Jeanette daar bij. Sinds kort zijn ze verhuisd naar De Nieuwe Stad. Beide dames zijn van oorsprong fysiotherapeut en zijn zich vanuit die basis gaan richten op haptotherapie.
Het vakgebied kent in Nederland circa 800 geregistreerde haptotherapeuten, verbonden via een sterke beroepsvereniging. De meeste mensen die bij Brigitte en Jeanette komen zijn verwezen door huisartsen, psychologen en praktijkondersteuners. Het is onderdeel van de reguliere beweegzorg en wordt vergoed in aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Voor meer informatie kijk eens op Hapto-Amersfoort.nl en Vrij.info.
Haptotherapie in coronatijd
In deze coronaperiode kunnen haptotherapeuten hun vak als zorgverlener uitoefenen. Afhankelijk van de heersende maatregelen varieert de therapie in de mate van mogelijke nabijheid. Brigitte en Jeanette zijn wendbaar en bieden verschillende vormen aan: beeldbellen, wandelcoaching, in de praktijkruimte in gesprek en oefenvormen op 1,5 meter afstand. Wanneer noodzakelijke zorg verleend kan worden binnen de 1,5 meter, worden beschermende maatregelen in acht genomen.