De ‘Arc van Amersfoort’ is na 11 jaar ontmanteld. Vanmorgen is het laatste onderdeel – de kantoorunits – in alle vroegte weggetakeld. Schipper Bosch – eigenaar van de grond waarop het markante bouwwerk stond en tevens eigenaar van het naastgelegen gebied De Nieuwe Stad – zocht voor elk onderdeel een nieuw thuis. Een mooi voorbeeld van een volledig circulair gebouw.
Hergebruik
De kantoorunits die er na het eerder weggehaalde ‘mondriaan-zeil’ nog wat troosteloos bijstonden, zijn inmiddels onderweg naar Arnhem, waar ze opnieuw een kantoorfunctie zullen vervullen. De steigerbuizen zijn gedemonteerd en worden hergebruikt door een Amersfoorts bouwbedrijf. En het Mondriaan-zeildoek is geschonken aan zeven Amersfoortse partijen die er nieuwe producten van maken, zoals tassen, tenten en gebruiken als materiaal voor kunstworkshops met jeugd.
De triomfboog
In 2009 is de ‘tijdelijke’ boog – destijds ook door Schipper Bosch – neergezet ter ere van het 750-jarig bestaan van Amersfoort. Het iconische pand bleef 10 jaar langer staan dan gepland. Het werd het onderkomen van Citymarketing, dat eind vorig jaar al uit het gebouwtje vertrok. De reden dat deze kavel nu helemaal leeggehaald wordt is dat het sinds kort niet meer in handen is van de gemeente, maar van Schipper Bosch. Er zijn plannen om op deze grond woningen te bouwen, ter uitbreiding van De Nieuwe Stad.
Poer ’t Sasje
Op de verder lege kavel staat nu alleen nog de poer – een betonnen kolom – van het toegangshek van Graanhandel van Nieuwenhuizen, dat onderdeel uitmaakte van woonwijk ’t Sasje. De voormalige inwoners van dit wijkje hebben al jaren een vaste honk binnen De Nieuwe Stad en de poer zal dan ook verplaatst worden naar hun eigen plek.