Een nieuw hoofdstuk: De Nieuwe Stadsbakkers

Sinds juli 2024 is Brian den Blanken eigenaar van de bakkerij in Het Lokaal. Voorheen bekend als Elsenburg en Sebastiani, begint Brian nu aan een nieuw hoofdstuk: De Nieuwe Stadsbakkers.

De Nieuwe Stadsbakkers is een ambachtelijke bakkerij gespecialiseerd in zuurdesembrood. Gevestigd in Het Lokaal aan de Oliemolenhof 20 in Amersfoort, staat de bakkerij bekend om haar pure smaken en het gebruik van ingrediënten van zeer goede kwaliteit. Het assortiment varieert van Franse baguettes tot havermoutbrood met maanzaad en karakteristiek grijsbrood. Naast brood bakken zij ook taarten, koeken en maken zij eigen croissants.

Van kok tot bakker
Brian is een geboren en getogen Amersfoorter van 31 jaar. Hij woont op loopafstand van de bakkerij, wat zowel een groot voordeel als een valkuil kan zijn. “Je bent altijd wel even in de buurt om langs te gaan,” zegt Brian, “maar mijn vriendin fluit me af en toe terug.” Zijn passie voor het bakkersvak en ondernemerschap is duidelijk voelbaar en zichtbaar in alles wat hij doet.

Vier jaar geleden liep Brian de bakkerij binnen, met de vraag of Carel Elsenburg nog personeel zocht. Dit was het begin van een fijne samenwerking en tegelijk het afscheid nemen van werken in de avonduren. Brian heeft namelijk gewerkt in de keuken bij verschillende restaurants in Amersfoort en verruilde met deze stap de late avonduren voor een vroege wekker.

Zijn ambitie en droom om zichzelf verder te ontwikkelen werd ondersteund met een opleiding bij het Bakery Institute in Zaandam om echt alle kneepjes van het vak te leren. “Op 12 juli, de dag van de overdracht, kwam toevallig een groep studenten van het Bakery Institute op bezoek in de bakkerij,” vertelt Brian. Brian kon hen meteen inspireren met zijn verhaal: van medewerker tot eigenaar van een succesvolle bakkerij.

De overname van de bakkerij voelt voor Brian als een organisch en natuurlijk proces. “Carel Elsenburg en Paolo Sebastiani hebben mij altijd gesteund en kansen geboden om te groeien in het bedrijf én als mens,” vertelt Brian. “Het gevoel dat zij en het team mij deze overname gunnen, is echt heel bijzonder.”

Het team van De Nieuwe Stadsbakkers bestaat inmiddels uit 25 personen, waarvan meer dan de helft door Brian zelf is aangenomen. Dit zorgt voor een sterk teamgevoel en onderlinge betrokkenheid. Naast het dagelijkse werk en leiding geven aan het team, begeleidt Brian met zijn team ook drie leerling-bakkers. Brian vindt het prachtig om zijn vakmanschap en precisie over te dragen aan de nieuwe generatie. “Het overdragen van kennis en de echte ambacht in leven houden, is echt iets wat ik heel erg belangrijk vind,” aldus Brian.

Lokale samenwerking
Brians doel is om mensen te laten genieten van lekker eten. Goede ingrediënten en geen kunstmatige toevoegingen. “De vertrouwde receptuur blijft én de kwaliteit blijft hetzelfde,” zegt Brian trots.

Ondanks dat er geen officiële heropening plaatsvindt, begint de overgang naar De Nieuwe Stadsbakkers steeds meer op te vallen. Mooie nieuwe borden sieren de bakkerij in Het Lokaal en in samenwerking met kledingwinkel BOB uit Hoogland krijgen alle collega’s binnenkort nieuwe shirts. Op de nieuwe signing van De Nieuwe Stadsbakkers zie je de silhouetten van de industriële gebouwen van De Nieuwe Stad. Het straalt een connectie uit met het gebied en de stad Amersfoort. Brian: “Zo’n samenwerking met BOB Hoogland, de eigenaar Bob is al jarenlang vaste klant bij Het Lokaal en de bakkerij, vind ik waardevol. Uiteindelijk vinden ondernemers uit Amersfoort en omgeving die echt passie hebben voor hun eigen vak elkaar.”

Circulaire ambitie
De Nieuwe Stadsbakkers streven naar zo min mogelijk verspilling. Recent zijn zij begonnen met circulair bakken, waarbij zij proberen van een ‘’oud’’ brood een nieuw product te maken. Naast het circulair bakken hebben zij ook nog andere manieren om oud brood te verwerken, namelijk het dun snijden van het brood. “Dit besprenkelen we met olie en een snufje zout en dit verkopen we dan als toast, mega lekker!”

Het is duidelijk dat Brian geen fan is van verspilling en daarom blijft hij altijd creatief nadenken over het hergebruiken van producten om verspilling te voorkomen en circulariteit na te streven. “Ik heb ook een leuke samenwerking met een lokale kippenboer die van overgebleven brood voer voor de kippen maakt.”

Hoewel de bakkerij van naam en eigenaar verandert, is de bakkerij feitelijk geen nieuwe onderneming in De Nieuwe Stad. Het is een gevestigde onderneming in het gebied. Door de jaren heen is Brian heel wat gezichten gaan herkennen en weet hij dat ondernemers uit De Nieuwe Stad de bakkerij absoluut weten te vinden. Toch hoopt Brian nog meer ondernemers uit het gebied te kunnen bereiken en staat hij altijd open voor nieuwe ontmoetingen onder het genot van een kop koffie.

Wij wensen Brian en zijn team van De Nieuwe Stadsbakkers veel geluk en succes in De Nieuwe Stad.

Voor meer informatie over de openingstijden en het assortiment, bezoek de website van De Nieuwe Stadsbakkers.