Van makelaardij naar keramiek: in gesprek met Mary Splinter

In De Nieuwe Stad, aan de Oude Fabriekstraat 18, is een bijzondere keramiekstudio te vinden: Mi Marie Keramiek, de onderneming van Mary Splinter, een bevlogen keramiste die haar passie voor klei in 2015 ontdekte en in 2023 definitief de overstap maakte van de makelaardij naar de keramiekwereld. Haar atelier is te bereiken via de karakteristieke blauwe deuren in het voormalige gebouw van de Prodentfabriek, waar veel creatieve ondernemers gevestigd zijn. Desiree van De Nieuwe Stad ging met haar in gesprek!

Van makelaardij naar fulltime keramiste
Mary begon haar carrière als bouwkundige en makelaar, maar een cursus boetseren aan de Volksuniversiteit in Baarn in 2015 bracht haar een nieuwe liefde: werken met klei. “Sindsdien laat het me niet meer los,” vertelt Mary. In 2016 startte ze de driejarige Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken aan de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda, waar ze in 2019 afstudeerde. In 2021 verdiepte ze haar kennis met een extra leerjaar over glazuurtechnieken.

Lange tijd combineerde ze haar werk als aankoopmakelaar met keramiek maken in haar thuisatelier in Baarn. “Dat was soms lastig te combineren. Ik had thuis geen oven en maakte gebruik van de faciliteiten bij Kleistad, aan de overkant van De Nieuwe Stad.” Toen ze hoorde dat er een ruimte in De Nieuwe Stad vrijkwam, greep ze haar kans. “Mijn droom voor een grote eigen ruimte waar ik alles zelf kon doen, zowel keramiek maken en workshops geven en mijn kunst verkopen kwam uit toen ik hier 1,5 jaar geleden introk.” Mary vervolgt: “Deze switch van de makelaardij en de zekerheid die hierbij kwam kijken én de overstap naar een eigen plek voelde best als een gok. Maar ik ben er enorm blij mee!”

De magie van keramiek
Wat haar werk kenmerkt, is de combinatie van experiment en vakmanschap. “Ik hou ervan om de grenzen op te zoeken van wat technisch haalbaar is. Ik combineer verschillende soorten klei en porselein en ontwikkel nieuwe glazuren. Dit proces van spelen en ontdekken is wat keramiek voor mij zo magisch maakt.” Haar werk varieert van organisch gevormde (tulpen)vazen tot fijne porseleinen wandobjecten, de zogeheten MUURBLOEMPJES.

“Deze MUURBLOEMPJES maak ik van Audrey Blackman porselein. De opbouw van ieder muurbloempje is anders, het is de uitdaging om elke keer weer een andere vorm te bedenken. En het is iedere keer weer monnikenwerk.” Hoe lang Mary met een muurbloempje bezig is? “Dat is niet in uren uit te drukken. Het is een ongoing proces waar ontzettend veel tijd in zit.”

“Ik begin met een basis van een half bolletje die ik aan de achterkant sluit en voorzie van een gaatje zodat je het aan een schroef of een haakje kan ophangen. De opbouw van elk MUURBLOEMPJE is uniek. Elk onderdeeltje wordt apart met de hand gevormd, hierdoor zie je in verschillende vormpjes nog een ‘personal touch’ in de vorm van een vinger- of handafdruk van mij terug. De bloempjes worden niet geglazuurd zodat de puurheid van het porselein en de ultra fijne details mooi in beeld blijven. Ik stook ze op 1240°C.”

Mary heeft een sterke band met haar klanten. “Ik heb met alle kopers van mijn kunst persoonlijk contact. Op beurzen ontmoet ik hen en ook in mijn atelier ontvang ik de klanten. Laatst had ik een koper die meerdere MUURBLOEMPJES aanschafte en er bij elk kind dat uit huis ging eentje meegaf naar diens nieuwe plek. Dat is echt bijzonder. Daar doe ik het voor.”

Workshops en samenwerkingen
Naast haar eigen werk geeft Mary ook workshops in haar atelier. “Sommige mensen komen voor het eerst in aanraking met klei en beginnen een beetje onwennig. Maar er ontstaat altijd een leuke dynamiek. Hoe je met klei omgaat, zegt ook iets over jezelf. Mensen gaan altijd blij de deur uit omdat ze iets moois hebben gemaakt, dat ik vervolgens voor hen afbak en laat ophalen of opstuur.”

Daarnaast werkt ze samen met interieurarchitecten en kunstadviseurs die kunst- en interieuradvies geven voor high-end interieurs. “Een van de mooie aspecten van deze samenwerkingen is dat mijn werk op bijzondere plekken terechtkomt, waar ik het zelf misschien niet direct had verwacht. Het is inspirerend om te zien hoe het een interieur versterkt en een unieke sfeer creëert.”

Ondernemen in De Nieuwe Stad
Mi Marie Keramiek zit nu zo’n 1,5 jaar in het gebied. Wat vindt Mary zo leuk aan ondernemen in De Nieuwe Stad? “Het is leuk dat je merkt dat de zichtbaarheid van het gebied toeneemt. Er zijn veel evenementen en activiteiten en doordat er steeds meer bezoekers komen, groeit ook de bekendheid van Mi Marie Keramiek. Mensen uit de regio én van verder weg komen hier voor workshops, en tegelijk ontdekken bezoekers van De Nieuwe Stad mijn werk doordat ze nieuwsgierig naar binnen kijken en bijvoorbeeld de vazen in mijn etalage bewonderen.”

Hoe kijkt ze aan tegen de plannen voor woningbouw in het gebied? “Positief! De woningen zijn hard nodig, maar ik ben ergens ook wel benieuwd hoe het de dynamiek in het gebied gaat veranderen. Eén ding is zeker: veel mensen gaan mijn werk voor het raam zien staan en komen hopelijk binnen kijken!”

Wat Mary ook leuk vindt, is het onderlinge contact tussen de andere ondernemers. “Toen ik hier mijn atelier opende, voegde een andere ondernemer mij gelijk toe aan een WhatsApp-groep. Leuk! Het bleek een groep te zijn: ‘Woensdag-patatdag’, haha! Gezellig om elkaar af en toe op te zoeken voor een lekker frietje maar ook om de buren in het gebied te leren kennen en te weten te komen wat iedereen doet.”

Een plek van inspiratie
Met haar passie, vakmanschap en ondernemerschap heeft Mary Splinter haar plek gevonden in De Nieuwe Stad. Wij als De Nieuwe Stad zijn erg blij met Mi Marie Keramiek in het gebied en gunnen Mary veel geluk en plezier in de komende jaren!

Wil je meer weten over Mary, lijkt het je leuk om kennis te maken met keramiek of wil je jouw vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Lees dan meer over het aanbod cursussen op haar website.