Door de klimaatverandering krijgen steden in de toekomst steeds meer regenwater te verstouwen. Met de juiste maatregelen kunnen woningen en andere gebouwen dit water langer vasthouden, waardoor overlast beperkt kan worden. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werken aan een label dat aangeeft hoe goed een woning scoort op deze ladder: het âwaterlabelâ.
âJe kunt zoân waterlabel in huis ophangen en daarmee aangeven hoe goed je bezig bent met regenwater. Het is een bewustwordingstool.â Dat zei DaniĂ«l Goedbloed, programmamanager van Amsterdam Rainproof, tijdens het evenement 020Duurzaam. Het waterlabel is geĂ«nt op het bekende energielabel voor woningen en loopt van G naar A: een huis met een G-label voert het regenwater direct naar de omgeving af en een huis met een A-label houdt het regenwater juist zo lang mogelijk vast.
Het waterlabel is een initiatief van de 3 grote steden en is ontwikkeld door de Amsterdamse Waag Society. Net als bij het energielabel is op basis van ruwe gegevens uit het Kadaster en luchtfotoâs een indicatief label voor woningen opgesteld. Wie hoger wil scoren, kan zelf maatregelen invullen, zoals een regenton of een geveltuin.
Peter Kuipers Munneke, wetenschapper en weerman
Het evenement 020Duurzaam werd gehouden in het gebouw Het Sieraad in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. Het was bedoeld om Amsterdammers kennis te laten maken met de duurzame ambities van de stad en hen ook mee te laten denken over hoe Amsterdam duurzamer kan worden. Beleidsmakers en bewoners konden er met elkaar in gesprek en dat gebeurde ook volop. Initiatiefnemer was wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho. âWe willen dat duurzaamheid niet langer maatwerk is of beperkt blijft tot pilots. We willen dat de duurzame beweging versneld op gang komt.â Voor de gemeente gaat dat betekenen dat duurzaamheid niet meer als losstaand beleid wordt geformuleerd maar verweven wordt âin alles wat we doen, in al ons beleidâ. Dat betekent ook dat veel meer mensen meeprofiteren: âDuurzaamheid is niet meer iets van de happy few, maar van iedereen.”
Kijk voor het hele artikel op www.duurzaamgebouwd.nl